Odkrywamy „Tajemnice tortów”

Tort  jest to bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą. Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Obecnie upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele czy rocznice.

Temat tortów jest zawsze na topie – coraz więcej bowiem osób próbuje swoich sił w sztuce pieczenia i ozdabiania tortów.  Co jest trudnego w torcie?

Zastanawiasz się, co tak przeraża niektórych w robieniu tortu? Otóż okazuje się, że jest kilka rzeczy, które faktycznie mogą nie wyjść. Podstawą całości jest oczywiście odpowiednio upieczony biszkopt. Jego zrobienie nie jest znowu takie trudne, jednak wiele gospodyń posiada pewne problemy z uzyskaniem idealnie puszystego ciasta. Pomijając kwestię biszkoptu, kolejnym problemem wydaje się być kwestia smaku tortu. Istnieje wiele przepisów na kremy – od podstawowych na bazie śmietany lub masła, po te bardziej wyrafinowane jak czekoladowy z whisky czy też wiśniowy.

W dniach 19 -20 maja swoich sił w pieczeniu tortów próbowali uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej – kucharz. Były to zajęcia pt.  „Tajemnice tortów” w ramach projektuedukacyjnego „Dobre kwalifikacje i zatrudnienie”. Uczniowie pod kierunkiem p. Moniki Kłodowskiej przygotowywali po dwa torty. Musieli wykazać się zarówno wysokimi umiejętnościami  jak i kreatywnością i poczuciem estetyki. Torty były dopracowane w każdym calu.

Powiązane posty